COMPETENCES IN FORENSIC VICTIMOLOGY
50 ore de formare – 50 credite profesionale Colegiul Psihologilor din România
ANEXA din 27.03.2020 la AVIZ PROFESIONAL Nr. RF-II-IS-212 din 31.10.2019
Cursul de formare profesională continuă tratează practic și teoretic conceptele psiho-juridice din legislația românească referitoare la copilul victimă a abuzului/neglijării, violența în familie, accidente de muncă și rutiere, hărțuire, viol etc. Sunt prezentate metode și tehnici specifice de expertizare psihologică pentru fiecare tip de victimă, aspecte procedurale în relația cu instituțiile beneficiare și elemente de managementul riscului.
Forensic victimology este studiul științific a victimelor infracțiunilor cu scopul de a răspunde obiectivelor adresate de solicitant- poliție, parchet, instanță, avocat. (Turvey, 2011)
TEME SESIUNI DE FORMARE
- Distincții între expertiza psihologică și evaluarea clinică;
- Administrarea probei cu expertiză psihologică în procedurile penale;
- Carcateristici psihosociale ale victimelor infracțiunilor: copilul victima abuzului fizic, sexual, psihologic/neglijare; victima violenței în familie, violului, hărțuirii sexuale, traficului de persoane etc.;
- Conceptele psiho-juridice din legislația națională privind victimele infracțiunilor și conceptele din literatura psihologică de specialitate;
- Tehnici și metode de evaluare pentru expertiza psihologică a victimelor minore și majore (interviul clinic vs interviul expertal; Inventarul de Personalitate Multifazic Minnesota – 2 (MMPI-2); Inventarul de simptome ale traumei – 2 (TSI-2); Inventarul de simptome ale traumei pentru copii (TSCC); Inventarul de simptome ale traumei pentru copiii mici (TSCYC) etc.);
- Exerciții aplicative/interviuri/evaluări;
- Structura și modele de expertize psihologice pentru victime minore și majore;
- Managementul riscului (proceduri în relația cu solicitantul – poliție, parchet, instanță, avocat; recomandări etice pentru psihologii experți etc.).
Înscriere/informații despre ofertă: Completați formularul de la acest link: https://forms.gle/thFwyzKyniUASwUb6
FORMATOR: Dr. Cătălin Luca este expert psiholog cu o bogată experiență în practica privată, formator avizat C.P.R. și (co)autor a unor cărți de referință în România în domeniul expertizei psihologice: „Interesul superior al copilului. Expertiza psihologică în caz de separarea/divorțul părinților” (Editura Hamangiu, 2016), „Expertiza psihologică a copilului abuzat/neglijat” (Editura Hamangiu, 2014) și „Ghid de audiere a copilului în proceduri judiciare. Ediția a 2-a” (Editura Hamangiu, 2024).
A finalizat studii postdoctorale în managementul cercetării avansate (2011) și expertiza psihiatrică medico-legală (2013). A urmat cursuri de formare profesională în Child Custody Evaluation cu Dr.Elizabeth Ellis din Duluth-USA (2014); Online abuse and investigations cu specialiști de la Child Exploitation and Online Protection Center din UK (2008), Forensic Assessment of Child Maltreatment & Forensic Assessment of the Juvenile Defendant cu Dr. Merrill Berger și Dr. Anita Schlank – Human Development Center din USA (2005). Din anul 2007 este cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și formator la Institutul Național al Magistraturii.